Wereldkaart met namen

Een wereldkaart is een kaart die de wereld op schaal afbeeldt en die gemaakt is door een cartograaf

Tegenwoordig gebeurt dit digitaal, in de tijd van de ontdekkingsreizen werden de kaarten met de hand getekend en vaak aan de rand mooi versierd.

Een wereldkaart met namen is staatkundig of natuurkundig en benoemt bijvoorbeeld continenten, landen, hoofdsteden, gebergtes, zeeën en rivieren. Een wereldkaart met namen is een origineel cadeau voor mensen die van reizen houden of gaan emigreren of kinderen die geïnteresseerd zijn in aardrijkskunde en topografie.

Wereldkaart met namen

De vorm

De wereldkaart met namen is er in allerlei vormen. Op internet zijn digitale wereldkaarten te vinden. Van school kent iedereen de bekende wandkaarten die alle werelddelen afbeelden. In musea hangen oude kaarten met topografische namen, in de taal van de kaartmaker of in het Latijn.

Heel populair zijn posters en puzzels in de vorm van een wereldkaart met namen, voor gebruik in de woon-, slaap- of kinderkamer. Als de wereldkaart als kunstwerk aan de muur wordt gehangen kan deze gelamineerd of ingelijst worden.

Inkleuring

Het prototype van de traditionele wereldkaart met namen heeft heldere kleurvlakken voor de landen, lichtblauwe zeeën en schaduwen voor de gebergtes. Er zijn ook veel kaarten met alternatieve inkleuring te vinden, bijvoorbeeld in antieke of vintage stijl, of moderne stijl voor bij een strak interieur.